Sertifikalar ve Rozetler

Sertifika Dolandırıcılığından Kaçınmanın Yolu: Akıllı Sertifika

Akıllı Sertifika ve Blockchain Bağlantısı

Blockchain teknolojisi, kısa bir süre önce 4.0 sanayi devriminde yeni bir soluktu ve genel olarak teknoloji topluluğunun ve özellikle de akademisyenlerin büyük ilgisini çekti. Bu çoğunlukla, ademi merkeziyetçilik, değişmezlik, kararlılık ve izlenebilirliği içeren benzersiz teknolojik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu teknolojik özelliklerin bir sonucu olarak birçok blok zinciri uygulaması oluşturulmuş ve bankacılık, ticaret, tedarik zinciri yönetimi ve sağlık gibi çeşitli alanlarda sayısız sorunu çözmüşlerdir.

Giderek artan sayıda blockchain tabanlı eğitim uygulaması yaratılmış olmasına rağmen, sadece birkaçı uygulandı. Sonuç olarak, bu alandaki gelecekteki beklentileri hakkında hala çok fazla belirsizlik var.

Akıllı Sertifikalarda Dolandırıcılık Sorunu

Sertifikalar, eğitimde olduğu kadar kaynak yönetiminde de gereklidir. Bireysel öğrenim belgeleri, insanların mesleki gelişimi için daha önemli hale geliyor. Sonuç olarak, bu öğretim materyalleri değiştirilemeyecek kalıcı bir kayıtta tutulmalıdır.

Son birkaç on yılda birkaç derece dolandırıcılık vakası yaşandı. Teknolojideki hızlı ilerlemeyle birlikte, profesyonel görünümlü bir derece kimlik bilgisini taklit etmek veya internet üzerinden bir tane edinmek hiç bu kadar kolay olmamıştı.

The New York Times’a (2015) göre, ödeme yapabilenlere derece sunan açıklanmayan 3.300 yüksek öğretim kurumu vardır ve diploma değirmenleri yılda 50.000’den fazla doktora sunmaktadır. Dahası, CareerBuilder.com (2014) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yakalanan yaklaşık 2.200 İK yöneticisinin yüzde 58’i özgeçmişlerde yalan söylüyor ve en popüler yalanlardan biri toplamın yaklaşık yüzde 33’ünü oluşturuyor.

Zorluğa yanıt olarak sahtekarlığı azaltmak için birçok çözüm tespit edilmiştir. Ancak şimdiye kadar hiçbiri sorunu tam olarak çözemedi.

Blockchain Teknolojisi Akıllı Sertifikalar İçin Neden Bu Kadar Önemlidir?

Blockchain teknolojisine dayalı bir eğitim uygulaması olan Smart kimlik bilgilerinin tüm avantajları, yukarıda özetlenen dört özelliğe göre aşağıda listelenmiştir:

1. Başarı ve üyelik kanıtı sunarak, işverene standart kimlik doğrulama ile ilgili masrafları ve zamanı azaltmada yardımcı olur.

2. Üretim sertifika belgeleri söz konusu olduğunda kuruluşa zaman ve kaynaklardan tasarruf sağlar.

3. Uzun süreli depolamaya sahiptir.

4. Sertifikanın tahrif edilmesini engeller.

5. Çevrimiçi öğrenme ve önyükleme kampları gibi gayri resmi öğrenmenin, son yıllarda yeterince takdir edilmeyen ve resmi kimlik bilgilerinde eksik olan, daha güvenli, güvenilir ve kabul görmesini sağlar.

6. Öğrenciler, dijital sertifive ve rozetlerini üçüncü bir şahsın yardımı olmaksızın koruma ve paylaşma imkanına sahip olurlar.

Herhangi bir kolej, akademik dijital sertifika ve rozetlerini izlemek ve kontrol etmek için blockchain teknolojilerini de kullanıyor. Örneğin Birleşik Krallık’taki University College London ve Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi, akademik kimlik bilgilerini doğrulamak için Bitcoin ve Blockchain teknolojisini kullanıyor.

Bitcoin, Blockchain’de MIT Media Lab, otomatik akademik sertifikalar için bir plan oluşturdu. Sony Global Education, akademik yeterlilik ve ilerleme kayıtlarının açık paylaşımı için yararlı bir eğitim altyapısı oluşturuyor.

Özetle, henüz yolun başında olan Blockchain teknolojisi, kendini geliştirdikçe birçok alanda yeni çözümler bulacak, şu anda çözüm sunduğu alanlarda da çözümlerini daha basit, ulaşılabilir, kullanılabilir hale getirecektir. Teknolojinin gelişimiyle ortaya çıkan yeni tip dolandırıcılıkların ve hırsızlıkların çözümünü de ancak teknoloji bulabilir. Blockchain teknolojiisi ile, ileride tüm veriler çok daha korunaklı ve ispatlanabilir olacaktır.

Ege Yalçınkaya

Hi there, this is Ege, I’m the GM of Sertifier Inc. where we are on a mission to make education accessible for all.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *