Eğitim Teknolojileri

Google Kariyer Sertifikaları Üniversite Derecelerini Anlamsız Kılmaya Mı Çalışıyor?

Bu temmuz ayında Google, BT Destek Uzmanı Sertifika programına ek olarak 3 yeni Google Kariyer Sertifikasını duyurdu. Google, altışar ay sürecek bu programların ortalama yıllık 55.000$ maaş getirisi olan meslek imkanlarıyla sonuçlanacağını vaat ediyor. Bu ve bunun gibi kurslar eğitimin geleceğini değiştirecek mi? Bu kurslar iyi bir iş için lisans ihtiyacını ortadan kaldıracak mı?

Yeni Sertifika Programları

Google, 3 yeni Sertifika programının duyurulmasıyla eşzamanlı olarak Google tarafından finanse edilecek 100.000 ihtiyaca dayalı bursu da duyurdu. Google Küresel İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Kent Walker, bu sertifikaların Google tarafından dört yıllık bir lisans derecesiyle eşit kabul edileceğini söylüyor. Kent Walker, yeni tanıtılan Veri Analisti, UX Tasarımcısı ve Proje Yöneticisi programlarını tamamlayanlara Google’da staj imkânı sunulacağını ve önemli işverenler ile bağlantı kurulmasında aracı olunacağını da belirtti.

Bu eğitim programlarını daha önce benzeri olamayan ve yüksek öğretim üzerinde etkisi olacak bir gelişme. Bu ilk adımla beraber ileride Google Kariyer Sertifikaları gibi kısa programlar sunan üniversiteler görmemiz mümkün. Eğer gereken önem verilirse bu programlar üç veya dört yıllık üniversite eğitimine alternatif olacak düzeye gelebilir ve yüksek öğretim kurumları arasında yeni bir trend başlatabilir.

Programların Etkisi Ne Kadar Büyük Olacak?

Bizce değişimin büyüklüğü, tahmin edildiği kadar büyük olmayacak. Bu düşüncenin birkaç nedeni var:

  • 3 yeni programın eklenmesiyle 4 farklı istihdam alanına göre program olacak. Bu üniversitelerin sunduğu diğer yüzlerce bölüme kıyasla çok ufak bir sayı. Bu alan darlığı Google’ın herkese uygun bir kariyer yolu oluşturmadığını gösteriyor.
  • Gelecekte kısa programlar sunan daha fazla üniversite olabilir, ancak Google’ın yine de konsepti kanıtlaması gerekiyor. Bu programların faydalı olduğunun görülmesi bir kuvvetli bir etki yaratabilir.
  • Programa olan talep çok fazla ve birçok kişi bu programların başlamasını bekliyor. Ancak madalyonun her iki yüzü var. Programların tamamlanması kişiye yararlı olabilir ve eğitim içeriği çok iyi olabilir. Bu eğitim programları işverenlerin gözünde de aynı derecede yararlı olmadığı sürece etki çok minimal olacak.

Gerekli beceriler

Google Kariyer Sertifikaları

Programların isimlerine bakmak da aslında epey dikkat çekici, hepsi bir pozisyon adını taşıyor, ekonomi veya tasarım gibi genel bir isimleri yok. Bu kesinlikle tesadüf değil. Çünkü neredeyse hiçbir üniversite lisans programı, Google sertifikalarının işaret ettiği bu pozisyon için gerekli becerileri sunmuyor! Bu beceriler dışarıdan kazanılıyor veya çalışma esnasında elde ediliyor. Google, bu alanlarda yaşadığı nitelikli çalışan bulma sorununa çözüm getirmeye çalışıyor olabilir.

Sonuç

Üniversite diplomasının iş kazanmak için tek seçenek olmayacağını ve alternatiflerinin oluştuğunu görmek güzel. Google’ın eğitim programları aslında eğitim/iş dünyası uyumunda daha önemli bir soruna işaret ederek, bu eğitimleri sağlamaya başlıyor. Google sertifikaları üniversitelerin yerini almayacak, ancak bu programlar adım eğitim için önemli bir değişikliğin işaretçisi olabilir.

Ege Yalçınkaya

Hi there, this is Ege, I’m the GM of Sertifier Inc. where we are on a mission to make education accessible for all.

Related Articles