Sertifikalar ve Rozetler

Dijital Sertifikaları Güvenli Kılan Nedir?

Dijital sertifikalar sağladığı bir çok avantajın yanında en güvenli sertifikalar olma özelliğini de barındırıyor. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında bilgi hırsızlığı, sahteciliği ve manipülasyonu en büyük problemlerden birisi. Fiziksel sertifikaların eskimiş yapıları bu problemlere cevap vermekte zorlanması dijital sertifikaların tercih edilme sebeplerinden biri haline geldi. Bir kağıt parçası üzerine yazılı bilgilerden ziyade dijital ortamda ve doğruluğu kanıtlanmış bilgiler çok daha güvenli. Dijital sertifikaları güvenli kılan unsur ise altlarında yatan teknoloji. Dijital sertifikalar Cloud Servisleri ve Blockchain gibi teknolojileri bünyelerinde barındırarak güvenlik problemini ortadan kaldırıyorlar. Peki kullanılan teknolojiler problemi ortadan nasıl kaldırıyor ?

Bulut teknolojisi kullanıldığı durumlarda kullanılan özel anahtarın yalnızca bir kopyasının olması güvenliği arttırır. Bu sayede sertifikanızın kontrolü sizde kalmaya devam eder ve farklı insanların sertifikanız üzerinde bir söz hakkı bulunmaz. Bu teknolojilerde kullanılan kod yalnızca sertifika sahibinde olduğu için sertifikanın yeniden düzenleme hakkı da sadece sahibine verilir. Bu sayede sertifika hırsızlıklarından da korunmuş oluruz. Bulut teknolojileri sertifikasyon süreçlerinin masraflarını minimize ederken fiziksel sertifikaların yarattığı güvelik problemlerini ortadan kaldırır. Sağladığı kullanım kolaylıkları ile basit bir şekilde erişilebilir ve kullanıcı dostudur.

Blockhain teknolojisi de bilgilerin korunma ve saklanma şeklini tamamen değiştiren bir teknolojidir. Son zamanlarda oldukça gündemde olan bu teknolojinin kullanım alanlarından birisi de dijital sertifikalar oldu. Kullanılan ileri seviye şifreleme teknikleri bu teknolojiyi en güvenlilerden biri haline getiriyor. Blockhain sağladığı merkeziyetsiz database sayesinde bilgilerinizi koruyor. Kullanılan bilgisayar ağları sertifikanızdaki bilgiyi onaylamaya ve güncel tutmaya yarıyor. Bu şekilde bir merkeze bağımlılığınız ortadan kalkmış oluyor. Bir merkeze bağlı olmamak da bilgilerinizin güvenliğinin artmasını sağlıyor. Bir merkeze, kuruma veya kişiye bağlı olmamak sürecin verimliliğini de arttırıyor. Dijital sertifikanızı ürettiğiniz anda bu sertifikaya bağlı bir kimlik oluşturuluyor. Tüm sertifikalar etiketleniyor ve kolayca takip edilebilir hale geliyor. Sonuç olarak Blockhain teknolojisi son derece şeffaf ve güvenilir bir şekilde dijital sertifikalarınızı korumaya devam ediyor. Tüm işlemleri kayıt altına alarak her türlü sertifika dolandırıcılığının ve manipülasyonunun önüne geçiyor. Yine bu sisteme entegre olan QR kod uygulaması sayesinde de düzenlenen sertifikalar kolaylıkla taranabiliyor. Sertifika sahibine ve sertifikaya dair bilgiler tüm açıklığıyla ortaya konuyor.

Bitcoin ve Cloud gibi en yeni teknolojilerin, dijital sertifikasyon süreçlerinde kullanılması oldukça önemli. Bu sayede uzun uğraşlar sonucu elde edilen sertifikalarınız çalışma hayatınız boyunca size olabilecek en güvenli şekilde eşlik edebiliyor. Kişisel bilgilerin ve güvenlik kavramlarının öne çıktığı bu dönemde siz de dijital sertifikalar sayesinde sertifikasyon sürecinizi en güvenli şekilde tamamlayabilirsiniz

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *