Çevrimiçi Eğitiminizi İyilşetirin

Çevrimiçi Sınıf Ortamını Daha İlgi Çekici Hale Getirmek İçin İpuçları

Online eğitim 2020 yılı ile artık hayatımızın bir parçası oldu. Birçok kurum online eğitimi ve bu süreci kendi lehine çevirmeyi başardı. Her ne kadar öğrenmede yüz yüze öğrenmenin yeri başka olsa da günümüzde yaşananlar ve dijitalleşme gösteriyor ki öğrenmede teknolojiyi daha çok ve daha etkili kullanmak eğitim kurumları içinde çok önemli bir hale geldi.

Fiziksel sınıfların yerini çevrimiçi sınıfların alması öğretmenler ve öğrenciler için adaptasyonun zor olduğu bir süreç oldu. Özellikle ev konforu ile öğrencilerin derse olan ilgisini canlı tutabilmek öğretmenler için çözülmesi gereken önemli bir problem haline geldi.

Öğretmenlerin çevrimiçi sınıflarını daha ilgi çekici hale getirmelerini sağlayacak bazı ipuçlarını inceleyeceğiz.

Sistemi Önce siz Öğrenin

Özellikle ders sırasında sistemdeki teknik detaylara hâkim olmamak ve bundan kaynaklı ders sırasında sorunlar yaşamak öğrencilerin konsantrasyonlarının kaybolmasına ve dikkatlerinin dağılmasına neden oluyor. Bu nedenle önce sizin sistem ve uygulamaya hâkim olmanız gerekiyor ki ders sırasında yaşanabilecek problemlerin önüne geçebilin.

Doğru Başlangıç

Derse başlarken öğrenciler ile sohbet etmek günlük gidişat ve günlük hayatlarından konuşmak hem sosyalleşmeleri için onlara fırsat sunacaktır hem de dikkatlerini derse ve çevrimiçi sınıfa vermelerini sağlayacaktır. Bunu rutin haline getirmek öğrenciler içinde öğretmen içinde keyifli olacaktır.

Zaman Çok Daha Önemli

Yüz yüze eğitime göre çevrimiçi sınıflarda yapılan eğitimlerde öğrencilerin dikkatinin dağılması çok daha kolaydır. Bu nedenle zamana normale göre çok daha dikkat etmek gerekir. Dersi bölümlere ayırmak işe yarayacaktır. Bu bölümleri eğitim odaklı bölümler ve öğrencilerin dikkatlerini toparlayacakları bölümler olarak iki temele ayırabiliriz. Böylelikle dikkatlerin dağılmaya başladığı zamanlarda öğrencilerin dikkatini tekrar toparlamalarını sağlamak çok daha verimli bir online ders geçirmenize yardımcı olacaktır.

Kapanışta Açılış Kadar Önemli

Dersinizi tamamlayıp bitirmeden önce “Kapanış Etkinliği” etkinliği yaptırabilirsiniz. Her öğrencinin dersten çıkarken konuyla ilgili en çok öğrendiği şeyi-aklında kalanı veya merak ettiğini paylaşması için zaman ve ortam sağlayabilirsiniz. Bu rutini yaratmak öğrencilerin ders ile ilgili minik bir tekrar yapmaları ve ders ile ilgili akıllarında en son kendi yorum yaptıkları kısmında kalması onlar için keyifli bir rutin oluşması adına önemli bir aşamadır.

İnteraktif Eğitim Her Zaman Etkilidir

İnteraktif olmak her zaman önemlidir. Öğrencinin, öğretmen ile birlikte derse katılımını sağlamak öğrenci için çevrimiçi sınıfta ders işlemeyi daha keyifli hale getirecektir. Bunu yapmak için çeşitli yöntemler izlenebilir. Örneğin ders sırasında sorulacak ve herkesin hızlıca katılabileceği anket soruları, konu hakkında fikir alışverişi yapılan bölümler oluşturmak bunlardan bazıları. Özellikle ders sırasında belirli kısımlarda bilerek hatalar yapabilirsiniz. Böylelikle öğrencilerin düzeltmesi için fırsat verebilirsiniz ve dikkatlerini ölçmüş olabilirsiniz.

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *