Eğitim Teknolojileri

2020’nin En Önemli İş Ortamı Becerileri

Eğer bir sene önce senenin en önemli iş ortamı becerileri hakkında konuşacak olsaydık çok daha farklı konular hakkında konuşuyor olabilirdik. Bunun nedeni herkesin bildiği gibi pandemi ile birlikte değişen çalışma şeklimiz. Birçok firmanın uzaktan çalışma modeline geçmesi ile birlikte iş ortamımızda büyük değişiklikler meydana geldi. Bu değişikliklerin getirdiği bazı alışma süreçleri ve edinilmesi gereken becerileri oldu.

Uzaktan çalışma modeli ile insanlar evlerinde hiç geçirmediği kadar vakit geçirmeye ve işleri ile alakalı neredeyse tüm süreçleri evlerinden yönetmeye başladı. Bu durum bazı zorluklar yarattı ve bu zorlukların üstesinden gelebilmek için kişiler yeni beceriler kazandı.

Bunlardan bazıları,

Disiplin en önemlisi

Uzaktan çalışmanın bazı ortak avantaj ve dezavantajları bulunabilir. Bunlardan biri evden çalışmanın getirdiği rahatlık. İnsanlar konfor alanlarında çalışırken işlerine konsantre olmakta zorlanabilirler. Bunun üstesinden gelebilecekleri çözüm ise disiplin. Kendi günlük iş rutinlerini disiplini sağlayarak daha verimli hale getirebilirler.

Zamanı İyi Planlamak

Kendi zamanınızı başarılı bir şekilde yönetme yeteneği hem kendinize hem de işvereninize fayda sağlayan paha biçilmez bir beceridir. Uzaktan çalışırken, İşinize odaklanmak ve size verilen her şeyi tamamladığınızdan emin olmak size kalmıştır. İş yerinde olduğu gibi denetlenmesi pek mümkün değildir. Kendinizi zaman yönetimiyle mücadele ederken bulabilirsiniz, bu durumda üretkenliğinizi artırmak ve zamanınızı takip etmek için tasarlanmış uygulamaları deneyebilirsiniz. Her seferinde tek bir önemli görev üzerinde çalıştığınız odak saatleri ayırmak için günün belirli saatlerini bloke edin. E-postalar, Whatsapp veya Slack bildirimleriyle dikkatinizi dağıtmanıza izin vermeyin. Bir süre belirlediğiniz rutinlerde çalışmayı deneyin, ardından döngüyü tekrarlamadan önce kısa bir mola verin. Size en uygun yöntemi bulmak için denemeler yapın.

İş ve boş vakit arasına kalın sınırlar çizin

Bazı araştırmalar uzaktan çalışma yöntemi ile çalışanların haftada kolaylıkla 75 saate kadar çalışabildiklerini gösterse de, uzaktan çalışmak 7/24 çalışmak anlamına gelmemeli. Bazı patronlar her zaman ulaşılabilir olan çalışanları işletmeleri için birer artı olarak görebilirler ama aklıselim olanlar bunun asıl sonuçlarının tükenme ve memnuniyetsizlik olduğunu bilirler. The Power of Company Culture kitabının yazarı Chris Dyer şöyle ifade ediyor: “İşini seven uzaktan çalışma durumdakiler için durmaksızın çalışmak kolay olabilir. Fakat tükenme ve asabiyeti engellemek amacıyla işi bırakıp bağlantınızı kesmek için sınırlarınız olmalı. Ne zaman mola vereceğini bilmek evden çalışanları iş üstünde tutar ve en yüksek potansiyellerine ulaşmalarına katkı sağlar.” Başarılı bir şekilde evden çalışanlar, çalışma arkadaşlarının mesai saatleri ve Slack, Skype, e-posta veya telefon gibi onlarla en iyi iletişim yolları konusunda fikir sahibidir. Aynı zamanda bu saatlerde bilgisayar başında olmayacakları zamanları ve en önemlisi, günü sonlandıracakları saatleri bilirler.

Arda Helvacılar

Greetings, this is Arda. I am the founder of Sertifier and a devoted edtech enthusiast.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *