Sertifikalar ve Rozetler

En Yaygın 3 Dijital Sertifika Türü ve Nasıl Alındıkları

Dijital sertifikalar hem tüketici açısından hem de işletmeler açısından fark yaratıcı unsurlar haline gelmiştir. Tüketici tarafında sertifikaların dijitalleşmesi depolama kolaylığı sağlamakta ve online görünümü arttırmaktadır. İşletmeler tarafında ise dijital sertifikalar sahte belge furyasından işletmeleri korumaktadır. 

Her iki taraf için de bu kadar önemli hale gelen dijital kimlik belgeleri olan dijital sertifikaların kaç tane türü varmış gelin inceleyelim.  

Mevzu bahis dijital sertifikalar olduğunda birçok insanın aklına SSL/TLS sertifikaları gelmektedir. Bunlar dijital sertifikalar arasında en “popüler” olanları olsa da sadece onlardan ibaret değillerdir. Aslında iki tür sertifika daha vardır: çevrimiçi iletişimlerimizi güvence altına almak için eşit derecede önemli olan kod imzalama ve kullanıcı/istemci sertifikaları.

Her üç dijital sertifikanın da birleştiği ortak bir özellik varsa oda güvendir. Şimdi gelin dijital sertifika türlerini daha yakından tanıyalım. 

SSL/TLS Sertifikaları

SSL/TLS sertifikaları, açık internet üzerinden aktarılan verilerin güvenliğini sağlar ve sitenin güvenilirliğini sağlar. SSL sertifikaları , iletişimi güvence altına almak için bir genel ve bir özel anahtarın gerekli olduğu asimetrik şifreleme kullanır  .

Teknik olarak konuşursak, bir SSL sertifikası, bir web sitesinin sunucusunda barındırılan bir veri dosyasıdır. Kullanıcı verilerini güvende tutmak, sahipliği doğrulamak ve saldırganların kullanıcı güvenini kazanmak için sitenin kimliğine bürünmesini önlemek için web sitelerinin bir SSL sertifikasına ihtiyacı vardır. HTTPS adresleri, SSL şifreleme katmanı uygulanarak TCP katmanının şifrelendiği SSL sertifikalarını kullanır.

SSL/TLS sertifikası almak çok zor bir süreç değildir. Bu sertifika için izlenen adımlar şöyledir.

  • SSL sağlayıcısını seçmek: Tüm tarayıcılar, cihazlar ve işletim sistemleri tarafından tanınan, güvenilir bir sertifika otoritesi bulunmalıdır.
  • SSL sertifika türüne karar vermek: SSL sertifikalar diğerlerinden daha fazla doğrulama gerektirir.
  • HTTPS’ye geçişi planlamak: Bağlantıları düzeltmek ve hatalı sayfaların kalmadığından emin olmak için HTTPS’ye geçişi planlamak gerekmektedir. 

Kod İmzalama Sertifikaları

Kod imzalama sertifikaları, yazılım uygulamaları geliştirmek için kullanılan kodun gerçekliğini sağlar. Kod imzalama, yazılım yazarının kim olduğunu onaylar ve imzalanan kodun imzalandıktan sonra değiştirilmediğini veya tahrif edilmediğini kanıtlar. Modern yazılım tedarik zincirlerinin karmaşıklığıyla birlikte, her iki işlev de güven oluşturmak ve tedarik zinciri saldırılarını en aza indirmek için gereklidir.

Diğer herhangi bir kod imzalama sertifikası (veya bu konuda SSL sertifikası) gibi, doğrudan bir sertifika yetkilisinden (CA) veya saygın ve güvenilir bir satıcıdan satın alabilirsiniz.

Tek bir kod imzalama sertifikası almak için şunları yapmanız gerekir:

Kod imzalama sertifikanızı satın alın.

Kimlik doğrulama / kimlik doğrulama gereksinimlerini karşılayın. Bu işlem, söylediğiniz kişi olduğunuzu kanıtlamanıza yardımcı olur. Bu, büyük olasılıkla kimliğinizin noter veya avukat tarafından noter tasdikli olarak doğrulanmasını, kimlik formları ve diğer finansal ve finansal olmayan belgeleri sağlamayı gerektirecektir.

Kod imzalama sertifikanızı oluşturun ve yükleyin. Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra, sertifikanızı anahtar deponuza veya anahtarlığınıza yüklemeniz gerekir (Windows veya Mac kullanıcısı olmanıza bağlı olarak).

Kodunuzu imzalayın. Temelde bu noktada gitmeye hazırsın. Kod imzalama sertifikanızı kullanabilir ve uzunca bir süre tadını çıkarabilirsiniz. Sonuçta, kod imzalama sertifikalarının geçerlilik süresi dört yıldır! Endişeye gerek yok, sertifika etkinken imzaladığınız koddaki imzalar, sertifikanızın süresi dolduktan sonra bile geçerli kalacaktır.

Kullanıcı/İstemci Sertifikaları

SSL sertifikaları site etki alanlarını doğrularken, kullanıcı/istemci sertifikaları, hassas kurumsal verilere veya hizmetlere erişim talep eden kişi veya cihazların kimliğini doğrular. Kullanıcı sertifikaları parolalar gibi çalışır, ancak uzun ve karmaşık parolaları hatırlamanın getirdiği zorlukları ortadan kaldırır ve parolalardan çok daha güvenlidir.

Ağların ve dahili kaynakların güvenliğini geliştirmek için kuruluşlar, istemci tarafı dijital sertifikaları kullanarak çalışan ve öğrenci cihazlarında kullanıcıların kimliklerini doğrulamaktadır.

İstemci sertifikası, cihaza birkaç adımda yerleştirilir. Bu adımlar arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Cihazda güvenli şekilde bir anahtar çifti oluşturma.
  • Genel anahtarla birlikte diğer kimlik ve kimlik doğrulama bilgilerini bir sertifika yetkilisine (CA) göndererek sertifika alma.
  • Sertifikayı cihaza aktarma.

Ege Yalçınkaya

Hi there, this is Ege, I’m the GM of Sertifier Inc. where we are on a mission to make education accessible for all.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *