Sertifikalar ve Rozetler

Dijital Sertifikalar Ne Kadar Süre İle Geçerli Olabilir?

Günümüzde bildiğimiz geleneksel sertifikasyon süreçleri yerini dijitalleşen ve çok daha yenilikçi Dijital Sertifika ve Dijital Rozetlere bırakıyor. Özellikle Covid-19 süreci ile birlikte hayatımıza giren pandemi koşulları yükselişe geçen online eğitim süreci ve online eğitim platformları süreçlerini daha dijital bir hale getirmeye zorluyor. Günden güne dijitalleşen ve gelişen dünyamızda çoğu nesne artık yerini daha dijital ve kullanışlı bir haline eviriyor. Geleneksel sürecinden farklılaşarak artık dijitalleşen sertifikasyon süreçleri de eskiden kağıt üzerinden gerçekleşiyordu. Kullanılan kağıdın materyali de söz konusu olmak üzere yıpranması ya da kullanışsız hale gelmesi de dijitalleşen süreçlerin yanında çok daha fazla olası. Dijitalleşen sertifikasyon süreçleri sertifikanın yıpranmasını ortadan kaldırmakla birlikte aynı zamanda paylaşılabilirliğini de artırmaktadır. Örneğin elinizdeki geleneksel sertifikanızı paylaşmak isterseniz hem süreç sizi zorlyacaktır hem de değişen ve gelişen dijital sosyal meedya ve iş platformlarında geleneksel sertifika görüntüsü daha eskiye dayalı bir yöntem olarak gözükecektir. Dijital sertifikalar ile bu süreçleri hem çok daha kısa bir şekilde gerçekleştirebilir aynı zamanda sadece birkaç tıklama ile kazandığınız bu yeni yetkinliğinizi sahip olduğunu tüm networkünüz ile paylaşabilirsiniz. Dijital Rozet ve Dijital Sertifikalar aynı zamanda doğrulanmış olup aldığınız eğitimin güvenirliği konusunda hem sizin hem de paylaşımda bulunduğunuz insanlar için şüphe vermez.


Dijitalleşen bu sertifikasyon süreçleri aslında geçerli oldukları süreleri de dijital ortamlarda saklanabilir olduklarından ötürü inanılmaz derecede uzatmışlardır. Herhangi bir geleneksel sertifikanın kendini sağlıklı bir şekilde koruyabilme süreci çoğunlukla özen ve dikkat gerektirse de ufak kazalar size ( kahve, su dökülmesi gibi) inanılmaz tahlihsiz sonuçlar doğurabilir. Dijitalleşen sertifika süreçlerinde herhangi bir dijital saklama alanında tutulduğu sürece hem kaybolmaz hem de istenilen zamanda yedeklenebilir. Geleneksel sertifika süreçlerinde aynı zamanda yeniletme ya da kopyasını alma gibi süreçler aynı zamanda zahmet verici ve zaman alıcı süreçler olarak değerlendirilebilir.

Aldığınız kuruluş üzerinden ya da alınan eğitimin çeşitliliği bakımında sertifika geçerlilik süreçleri değişim gösterebilmektedir. Bağlı olunan kuruluş dışında elinizde bulunan eğitim sürecinin dijital sertifikasını ya da dijital rozetini almak ise artık dijitalleşen süreçlerde çok kısa zamanlar diliminde çözüme ulaştıralabilir. Bütün bu sürece ek olarak iklim krizini düşündüğümüzde geleneksel sertifikalar kullandıkları kağıt bakımında dijital sertifikalara göre çevreye çok daha fazla zarar verirler. Dijital Sertifika ya da Dijital Rozet kullanımı teşviki bu bakış açısından da bize daha mantıklı ve efektif bir yol sunar.


Dijital sertifikaların kullanımının geleneksel sertifikaların kullanımından farklarını yukarıdaki gibi sayabiliriz. Saydığımız bu çeşitli farklardan yani tablet telefon ya da bilgisayar üzerinden kısacası herhangi bir teknolojik alet üzerinden erişilebilir olmak, daha çevreci bir politika ile sürecin yürütülebilmesi ve aynı zamanda dijital sertifikalarda kullanılan akıllı barkodlar ile süreçlerin doğruluğunun kontrol edilerek güvenirliğinin sağlanması bizi sertifika geçerliliği üzerine dijital sertifika kullanımının artırılmasına itecektir.

Arda Helvacılar

Greetings, this is Arda. I am the founder of Sertifier and a devoted edtech enthusiast.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *