Sertifikalar ve Rozetler

Dijital Belgelerin Geleceği: Akıllı Sertifikalar ve Rozetler

Her şeyin dijitalleştiği bir dünyada belgelerin dijitalleşmesi kaçınılmazdır.Yakın geçmişe kadar belgeler tamamen basılı formda bulunmaktaydı. Dijitalleşme ile birlikte bu süreçler hızlandı ve kolaylaştı. Örneğin; günlerce mektup gelmesini beklemiyoruz. Dakikalar içinde istediğimiz kişiye ulaşabiliyoruz. Dosyalar dolusu belgeler için depolama sorunumuz yok. Hayatımıza giren dijitalleşme tüm yaşamımızı etkiledi ve değiştirdi. Etkilenen noktalardan biri de dijital belge. Bu dönüşüm ile birlikte belgelerin basılı olarak gösterimi azaldı. Çünkü basılı belgenin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Örneğin; belgenin yıpranması veya kaybolması gibi durumlar söz konusuyken dijital belgede böyle bir durum söz konusu değildir. Belgelerin çoğaltılması, paylaşılması gibi uzun süreç alan işlemler bulunmamaktadır.Anlık olarak veriye ulaşılıp, paylaşılabilmektedir.Ayrıca kağıt kullanımı en az düzeye inmektedir.

Akıllı Sertifika

Sertifikalar,aldığımız eğitimler sonucunda verilen bir belgedir.Bu belgeler kişilerin yeteneklerini kanıtlamak içindir. Yakın geçmişte basılı olarak verilen bu belgeler dönüşüm ile birlikte dijitalleşmiştir. Bu dönüşüm insanlara kullanım kolaylığı sağladı. Dönüşüm ile birlikte sertifikalar dijital ortama aktarılabilmektedir. Bu durumun bazı avantajları bulunmaktadır. Örneğin; basılı sertifikada belgeyi kopyalama durumu dijital sertifikada seri numarası ve QR kod ile önlenmeye çalışılmıştır. Tüm süreçler dijital ortama aktarıldığı için kağıt, baskı ve arşivleme maliyetleri azalmaktadır. Süreçler daha hızlı işlemekte ve zaman tasarrufu sağlanmaktadır.

Tüm bu hayatı kolaylaştıran özelliklerin yanında sertifika tasarım süreçleri de gelişmiş ve kolaylaşmıştır. Bu kolaylık tasarımın özelleştirilmesine imkan sağlamıştır. Örneğin; sertifikalara süre,etkinlik türü, yeterlilik düzeyi, geçerlilik tarihi gibi detayları ekleyerek belgeyi kişiye özgü olabilmektedir. Bu sayede bilgilerin daha iyi sunulması ve görülmesi sağlanmaktadır. Ayrıca etkinliğin geçerliliğini desteklemek için eğitmen profilleri ve kullanılan eğitim materyali gibi kanıt linkleri de eklenebilmekedir. Böylelikle kanıtlara dayalı bir belge niteliği de taşımış olmaktadır.

Açık Rozet

Rozetler, bireylerin herhangi bir durum hakkındaki başarı, tecrübe ve uzmanlık alanı gibi becerilerini gösteren simgelerdir. Bu bakımdan rozetler; tecrübe, uzmanlık, otorite göstergesi olarak görülebilir. Yüzyıllardır askeri alanda kullanılan rozetler, askerlerin yeterliliklerini ve başarı durumlarını göstermektedir. Benzer şekilde özellikle Uzakdoğu dövüş ve savunma sanatı gibi spor dallarında çeşitli rozet uygulamalarına rastlanmaktadır. Dijital dönüşüm klasik rozet anlayışına farklı bir boyut kazandırmıştır.Dijital rozetler, yüzyıllar boyunca kullanılan rozetlerin sanallaştırılmış gösterimleri olarak düşünülebilir. Bununla birlikte dijital rozetler; başarı, ilgi veya üyelik durumuna çevrimiçi olarak erişilebilen içerikler olmuşlardır. Böylece kendimizi tanıtırken kullanabileceğimiz dijital özgeçmişlere dönüşmüşlerdir.Farklı ortamlarda elde edilen rozetler yaşamboyu saklanabilir. Üniversite başvurusu, işe alım süreçleri gibi durumlarda kanıt niteliğinde kullanılabilir.Sosyal medyanın popülerliğinin artmasıyla rozetler bu platformlara taşınabilir. Böylelikle yetkinliklerinizi istediğimiz platformlarda ve kişilerle paylaşabilmekteyiz. Ayrıca yapılan araştırmaya göre verilen rozetlerin kişiler üzerinde olumlu etkiler bıraktığı gözlemlenmiştir. Araştırmaya katılan kişiler rozetlerin teşvik edici olduğunu, motivasyonlarını artırdığını ve çalışma isteklerini uyandırdığını belirtmişlerdir.

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *