Öğrenciler & Kursiyerler

Öğrenme Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Yaşam boyu öğrenme gibi kavramların konuşulduğu bu dönemde hayatımızın her anında öğrenmemiz gereken bir şeyler olduğunu görmekteyiz. Son anımıza kadar bize eşlik eden öğrenme sürecini daha verimli kılmak mümkün. Öğrenme becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinize beraber bakalım.


1-Çalışma alanınızı ve saatlerinizi değiştirin
Birçok insan hep aynı mekanda ve aynı masada çalışır. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki çalışılan mekanın belirli aralıklarla değiştirilmesi birçok insan için çalışma motivasyonunu artıran bir faktör oluyor. Evde, kütüphanede veya bir kafede çalışmayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde günün farklı saatlerinde çalışmayı denemek de verimliliğinizi artırabilir.Farklı metodları denemek sıkılmanızı önleyecek ve odağınızı artıracaktır.
2-Uykunuzu iyi alın
Uykulu bir hal çalışmanın en büyük düşmanıdır. Uykuyu iyi almanın aynı zamanda yaratıcı düşünceyi beslediği görülmüştür. Bu yüzden iyi bir uykudan feragat etmeyin. Gününüzü planlarken dinlenmenize yetecek kadar bir zamanı uykunuz için ayırmayı unutmayın.
3- Kendinizi test edin
Çoğu zaman bir bilgiyi okuduktan sonra öğrendiğimizi düşünürüz. Fakat test edilmemiş bilgilerimizin çoğu unutulmaya açıktır. Kendi kendimizi test etmekse güçlü bir öğrenme tekniğidir. Öğrendiğiniz şeyi kendinize açıklamayı deneyebilirsiniz. Bu sayede hangi noktalarda eksikleriniz olduğunu rahatlıkla görebileceksiniz. Hatta bir arkadaşınızın size ilgili konuda quiz yapmasını dahi isteyebilirsiniz.

4- Öğrenirken not alın
Kendi aldığınız notları okumak tüm hafızanızı yenilemenize yardımcı olacaktır. Bir konuyu öğrenirken kendi cümlelerinizi kullanarak notlar almak o esnada da düşünmenize yardımcı olur. Katıldığınız eğitimlerde pasif olmamalı aktif bir şekilde dinlemeli ve notlar almalısınız. Bu hem beyninizi daha iyi çalıştıracak hem de kilit noktaları yakalamanızı sağlayacaktır.
5- Çalışma planı yapın
Bir plan oluşturduktan sonra bu planın gerçekleştiğini görmek dünyanın en tatmin edici hislerinden biridir. Siz de çalışmalarınızdan önce kendinize çok detaylı olmayan bir plan yapın. Bu plan bir boşluğa düşmenizi önleyecektir. Aynı zamanda zamanınızı yönetme kabiliyetinizi de artıracaktır. Planı oluştururken kesin saat dilimleri vermekten kaçının. Oluşturduğunuz plan mutlaka bir esneklik barındırsın. Oluşturduğunuz planları saklayarak ileride hangi yöntemlerin sizin için ne kadar başarılı olduğuna da bakabilirsiniz.
6-Mola verin
Beyin de tıpkı vücudumuzdaki diğer kaslar gibidir. Bazen mola vermeye ihtiyacı vardır. Yorulduğumuzda odaklanma problemleri yaşama şansımız artar. Verimliliğinizi artırmak için düzenli molalar verebilirsiniz. Unutmayın en uzun çalışma en verimli çalışma değildir.
7- Yeni teknolojilere şans verin
Yeni teknolojiler hayatımıza birçok kolaylık getirdi. Eğitim tarafında da birçok yeniliklerden bahsetmek mümkün. Bilgisayarlarımızı ve telefonlarımızı kullanarak eğitimimizdeki verimliliği artırabilir ve en iyi kaynaklara ulaşabiliriz. Bu yöntemlerin çoğu klasik yöntemlere kıyasla daha kullanıcılı odaklı ve kişiselleştirilebilir deneyimler sunar. Bu yeni araçlar sayesinde öğrenim becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Kazandığınız becerileri dijital formlara aktarabilir ve dijital sertifikalar elde ederek yeteneklerinizi kanıtlayabilirsiniz.

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *