Eğitim Teknolojileri

2021’deki En iyi Eğitim Trendleri

İnternet hayatımıza girdiği andan itibaren çok hızlı bir değişime sebep oldu tabi ki eğitim de bu değişimden payını aldı. Yüzyıllardır uygulanan eğitim modellerinin artık yetersiz kaldığını ve birçok ihtiyacımıza cevap vermediğini görüyoruz. Eğitimde farklı yöntemler uygulanma ve konuşulmaya devam ediyor. Peki 2021 yılındaki eğitim trendleri neler ?

Sürekli Öğrenme
İyi bir üniversite eğitim almak hatta üzerine bir de yüksek lisans yapmak bundan birkaç yıl önce başarının anahtarı olarak görülüyordu. Fakat artık işerin böyle yürümediğini görüyoruz. Tamamlanan herhangi bir eğitim size bir konu hakkında ömür boyu uzmanlık fırsatını sağlamıyor. Çünkü artık her şey çok hızlı değişiyor. Güncel olanı sürekli takip etmek ve yeniliklerden haberdar olmak en kilit nokta haline gelmiş durumda. Sürekli öğrenme zamana yayılan ve kendimiz daima geliştirmemizi sağlayan bir kavram. Her alanda bilginin sürekli arttığı bu dönemde sürekli öğrenme kavramından daha çok söz edeceğiz gibi duruyor.

Mikro Öğrenme
Mikro öğrenme kavramı da sürekli öğrenme kavramıyla ilintili. Hayatın akışında çoğumuzun uzun saatlerini bir eğitime harcayacak vakti olmayabiliyor. Mikro öğrenme kavramı bu sorunu ortadan kaldırmak için ortaya atılmış bir kavram. Bu kısa süreli öğrenme deneyim her yerde ve en ufak zaman aralıklarında bile gerçekleşebilir. Öğrenme sürecini küçük ünitelere bölüp kısa aşamalar halinde yaptığımız bu işlem sayesinde öğrenme sürecimize katkıda bulunmak mümkün. Bu yöntem insanların ilgisini daha fazla çekiyor ve daha az zaman harcamalarını sağlıyor. Resimler,küçük yazılar, testler ve oyunların işin içine dahil edildiği bu yöntem sayesinde öğrenme sürecinizi bir otobüste seyahat ederken bile başlatabilirsiniz. Bu sayede hem dilediğiniz kadar esnek bir öğrenme sürecine hem de daha fazla özgürlüğe sahip olabilirsiniz.


Kişiselleştirilmiş Eğitim
Devasa sınıflarda tek bir hocayı dinleyerek anlamaya çalışmak çoğumuzun eğitim hayatının özeti olmuştur. Fakat artık işler değişiyor. Birey olmanın bu kadar öne çıktığı bu dönemde eğitim de bu trende kayıtsız kalamazdı. Bu yöntem öğrenen kişiyi ve onun özelliklerini merkeze alan bir yöntem. Bireyin ihtiyacı olan ve rahat ettiği öğrenme yöntemlerini kullanarak eğitim sürecini çok daha kolay hale getiriyor. Bu yöntemin en rahat kullanılabildiği alanlara bir çalışanı yeni bir role veya mesleğe hızlı bir şekilde adapte etmek gibi durumlar örnek verilebilir. Aynı zamanda telefonumuzdaki uygulamalar yardımıyla hangi öğrenim aracını daha iyi kavrayabiliyorsak bir içeriği sözlü yazılı veya görsellerle donatılmış halde öğrenmemiz mümkün. Nokta atışı sonuçlar almayı sağlayan bu trendin hızını kaybedip kaybetmeyeceğini zaman söyleyecek.


Oyunlaştırarak Öğrenme
Gamification yani oyunlaştırma stratejileri yatırım yapmaktan karar almaya kadar birçok noktada aktif olarak kullanılıyor. Eğitimde elde ettiğimiz sonuçları iyileştirmek için eğitim tarafında da sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Oyun oynamanın öğrenimi kolaylaştırdığına dair birçok veri mevcut. Bu veriler etrafında oluşturulan öğrenme stratejileri öğrencilerin işini hayli kolaylaştırıyor. Oyunlaştırma süreci için tasarlanmış araçlar sayesinde hem küçük öğrencilere uygun hem de yetişikinlere uygun içeriklerle bilgi aktarımı kolaylıkla yapılabiliyor. Telefon ve bilgisayarlarımızda saatler geçirdiğimiz bu günlerde böyle bir trendin ivmelenmesi hiç de şaşırtıcı olmasa gerek.

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *