Çevrimiçi Eğitiminizi İyilşetirin

Uzaktan Eğitimde Katılımcı Sayısını Artırmak İçin İpuçları

Pandemi sürecinin getirdiği kısıtlamalar ile gündemimize gelen uzaktan eğitim, oldukça büyük bir disiplin ve düzen gerektirmektedir. Yapılan araştırmalara göre özellikle ilk okul ve orta okul öğrencileri yıl içinde bu disiplini yakalamakta epey zorlanmıştır. Uzaktan eğitim sayesinde öğrenciler istedikleri yerden istedikleri zaman ders dinleyebilme özgürlüğüne sahip olmuştur. Bu durum ise derslerin asıl saatlerinde katılım oranlarının düşmesine yol açmıştır. Bazı okullar derslere katılım zorunluluğu, yoklama gibi kurallar koyarak durumu düzeltmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Peki katılımcı sayısını arttırmak için sadece kurallar ve yasaklar yeterli midir? Uzmanlara göre öğrencileri dersi dinlemeye teşvik edecek tek yol yasaklar değil.

1-İletişim Becerilerinizi Geliştirin

Uzaktan eğitimde yüz yüze eğitim kadar iletişime ihtiyaç duyulacaktır. Hem canlı ders esnasında hem de ders sonrasında öğrenciler ve veliler ile kurulan iletişim bağı derslere katılım oranını arttıracak etkenlerden biridir. Öğrencilerin tepkilerini, birbirleri ile olan iletişimlerini görmeden onlara doğru şekilde ulaşmak oldukça zordur. Bu sebeple ders içi iletişiminizi arttıracak bir yöntem olan interaktif ders metodunu tercih edebilirsiniz. Öğrencilerinize soru sormak, konuyla ilgili fikirlerini almak, bir anket düzenleyip cevaplarını beklemek, gerekiyorsa mikrofon açarak öğrenciyi derse katmak interaktif etkileşime bir örnektir.

2-Ders Programınızı Önceden Hazırlayın

Yüz yüze eğitimde olduğu gibi uzaktan eğitimde de ders programını önceden belirleyip sınıf ile paylaşmak hem eğitmenlerin daha düzenli çalışmasını sağlayacak hem de öğrencilerin dersleri takip etmesini kolaylaştıracaktır. Bu programlar düzenli ders işlenmesine, derse katılım oranının artmasına ve uzaktan eğitimin daha verimli olmasına yardımcı olacaktır.

3-Süreçleri Kolaylaştırın

Uzaktan eğitim birçok öğrencinin yeni tanıştığı bir yöntem olduğu için kimi zaman kafa karıştırıcı ve zor görünebilir. Sisteme nasıl girileceği, ödevlerini nasıl yapılacağı ve derslerin nasıl takip edileceği gibi aslında çok basit olan konular iyice anlatılmadığı zaman öğrenciler ders ortamından uzaklaşabilir. Eğitmenlerin bu konuya dikkat ederek bütün süreçleri en kolay hale getirmesi uzaktan eğitimin başarı oranını arttıracaktır.

4-Geri Dönüşü Yüksek Ödev Verin

Verilen ödevlerin zorluk seviyesi yüz yüze eğitimde verilen ödevlere göre daha dikkatli seçilmelidir. Öğrencilerin kendi başlarına yapabilecekleri ve bitirdiklerinde onlara başarma hissini yaşatacak ödevler vermek derslere olan dikkatlerini arttıracaktır. Öğrencinin vakit ayırıp yapmaya çalışacağı, araştırmaya ve arkadaşları ile iletişim kurmaya teşvik edecek ödevler verilmeye çalışılmalıdır.

5-Öğrenciler ile Bireysel İletişim Kurun

Birçok öğrencinin ilk defa tecrübe ettiği uzaktan eğitim modeli, eğitmen ile öğrenci arasındaki özel bağı kurmayı zorlaştırıyor. Öğrencilere her gün bireysel vakit ayırmak bu bağı kuvvetlendirmeye yardımcı olacaktır. Derslerin nasıl işlediğine dair düşüncelerini sormak, onları motive edici konuşmalar yapmak ve başarabilecekleri hedefler belirlemek kafalarındaki soru işaretlerini gidererek ön yargılarından kurtulmalarını sağlayacaktır.

Bu ve bunlar gibi birçok konu dikkat edildiği zaman derslere katılım oranını arttıracak ve uzaktan eğitimin başarılı olmasını sağlayacaktır.

Ege Yalçınkaya

Hi there, this is Ege, I’m the GM of Sertifier Inc. where we are on a mission to make education accessible for all.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Seamless Credentialing at Your FingertipsTry Sertifier Now
+