Her şeyin dijital ortama taşındığı bir dünyada sertifika ve rozetlerinde dijitalleşmesi kaçınılmazdır. Dijitalleşme en basit ifadeyle bir şeyin analog formattan dijital formata dönüştürülmesi anlamına gelmektedir. Dijitalleşmeye pek çok alandan örnekler verilebilir. Örneğin; mektup yerine e-mail, kitap yerine e-kitap kullanabilmemiz gibi. Dijitalleşmenin gün geçtikçe yaşamın her yerinde kullanılmasıyla insan hayatı hiç olmadığı kadar kolaylaşmaktadır. Dünyaca zor günler geçirdiğimiz bu dönemlerde de teknolojik araçlar ve dijitalleşmenin etkilerini alışveriş yaparken, belge saklarken, yazı yazarken, eğitim alırken veya iş yaşamamızı devam ettirmeye çalışırken ve daha birçok şey yaparken daha da fazla hissetmekteyiz. Bu alanlardaki varlığımızı pandemi nedeniyle normal yaşamdan farklı ve dijital olarak devam ettirmekteyiz ve bu dijital dönüşüm Schumpeter’in de dediği gibi bir yaratıcı yıkım ortaya çıkarmaktadır. Bu yaratıcı yıkım bazı sektör ve alanların varlığına son verirken bazı yeni sektörlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Örneğin dijitalleşen dünyada ve pandemi koşullarının etkisiyle insanlar market alışverişlerini dahi dijital ekranlardan halledebilmektedir. Bu tarz girişimler insan yaşamının hızla dönüşmesine ve dijitalleşmesine zemin hazırlamıştır. Bunun gibi daha pek çok konuda ve sektörde dijitalleşen dünyamızda gerekli ve öne çıkan başlıklardan biri de akıllı sertifika ve dijital rozet alanındaki gelişmelerdir.
Tüm yaşam döngümüzün dijital ortama aktığı bir dönemde bu tarz yenilikler bazı süreçlerin daha kısa olmasına olanak sağlamaktadır. Akıllı sertifikalar için durumu kişi ekseninde düşündüğümüzde her eğitim sonunda aldığımız sertifikaların depolanması, bazı yerlere başvuruda bulunurken çoğaltılması, ilgili firmlara gönderilmesi veya “Hangi sertifika ne zaman alındı?” gibi zaman alan süreçleri ortadan kaldırarak kişiye QR kod ve seri numarası sayesinde sistem üzerinden anında sorgulama olanağı sunarken aynı zamanda sahte sertifikaların kullanılmasının da önüne geçmektedir. Duruma kurum açısından baktığımızda da bu dönüşüm, maliyetleri düşürerek zaman ve kağıttan tasarruf sağlamakta ve verilerin güvenli bir ortamda saklanarak hızlı bir şekilde paylaşılmasına olanak sağlamaktadır. Dijial rozet ise başarılarımızı doğrulamamıza ve işverenler de dahil olmak üzere dünyanın geri kalanıyla kolayca paylaşmanıza imkân sağlamaktadır.
Dönüşümün akıllı sertifika ve dijital rozet alanına katkısı şunlardır.
- Tüm süreçler dijital ortama aktarıldığı için kağıt, baskı ve arşivleme maliyetleri ortadan kalkar.
- Saklama masrafları ortadan kalkar.
- Dijital dünyadaki anlık ve otomatik veri kaydı ile hata oranı azalır, kaybolma yaşanmaz, gerektiğinde eski dosyalara saniyeler içerisinde ulaşılır.
- Kağıt kullanımı en düşük seviyeye indiğinden, her yıl yüzbinlerce ağacın kesilmesi engellenerek doğal yaşamın sürdürülebilir olmasına katkı sağlar.
Dijital dönüşümün bu alana katkılarını sıraladık. Peki firmalar bu dönüşümü nasıl sağlar?
- Öncelikle firma mevcut durumunu objektif bir şekilde raporlamalı ve dijitalleşmenin neresinde olduğunu belirlemelidir.
- Mevcut durum analizi sonrası ‘Dijitalleşme Stratejisi’ belirlenmelidir.
- Tüm çalışanlara, ekip arkadaşlarınıza, üst seviye yöneticilere Dijitalleşmenin öneminden bahsedilmeli ve farkındalık seviyesi arttırılmalıdır.
- Attılan adımların sonuçları dijitalleşme öncesi ile karşılaştırmalı olarak raporlanmalıdır.
Tüm bu dönüşümlerden sonra firma akıllı sertifika ve dijital rozet kullanımıyla birlikte asgari düzeyde efor sarfederek maksimum verimi alabilecektir. Maliyetlerini düşürürebilecek ve fayda maksimizasyonu sağlayabilecektir. Bu koşullar çevrenin korunmasın sağlamakla birlikte firmanın sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacaktır.