Dijital Kimlik Nedir?
Dijital kimlikler, anlaşılması zor bir terim gibi görünebilir. Aslında anlaşılması çok basittir. Bu kimlikler, size çevrimiçi olarak ulaşılabilen ve size geri izlenebilecek herhangi bir kişisel ayrıntılar kümesidir. Sosyal ağ fotoğrafları, çevrimiçi banka hesabınız ve arama motoru geçmişinizin tümü örnektir. Bir oyuncuysanız, Steam hesabınız aynı zamanda dijital bir kimlik görevi görür.
Özetle, dijital kimlik, hassas ayrıntıları korurken kim olduğumuzu doğrulamanın güvenli bir yoludur. Gerçekte dijital kimlik, sürücü ehliyetleri, vizeler ve banka kartları dahil olmak üzere geleneksel kimlik belgelerine bir tamamlayıcıdır. Öte yandan bireylere, verilerinin nasıl erişildiği ve paylaşıldığı konusunda daha fazla koruma ve güce izin verilir. Fiziksel kimliklerle birlikte gelen tehlikeleri de ortadan kaldırır.
Dijital Kimlik Nasıl Oluşturulur?
İnternette dijital kimliklerimiz veya kişisel kayıtlarımız yer almaktadır. Bir aygıtın IP adresine bağlı hayali bir profil gibi bir dijital kimlik, bir kimlik işlevi görecektir. Bir kullanıcı, kimlik doğrulama bilgileri sağlarken seçici bilgiler verdiğinden, dijital kimlikler doğası gereği bağlamsal olarak görülür.
Aşağıda, dijital kimliğin geliştirilmesine yardımcı olabilecek bazı veri noktası örnekleri verilmiştir:
- Giriş ve kullanıcı adı
- Satın alma kalıpları veya geçmişi
- Doğum yılı
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen numara
- Örneğin elektronik transferler, çevrimiçi arama işlemlerinin örnekleridir.
- Önceki tıbbi geçmiş
Bir profil aynı zamanda bir kişinin gerçek kimliğinin özelliklerini de içerdiğinden, dijital kimlikler kimlik sahtekarlığı gibi gizlilik ve güvenlik tehditleriyle birlikte gelir. Siteler arası veri toplama yoluyla, sahte profiller de bir bireyin kimliğini açığa çıkarabilir. Modern dünyada kullanıcıların pasaportları ve izinleri belirtilmiştir. İnternette bu tür kişisel olarak tanımlayıcı bilgilerin dahil edilmesi, müşteri için faydadan daha fazla risk oluşturabilir. Bazı kimlik doğrulama ve yetkilendirme planları denenmiş olsa da, henüz dijital kimliği tanımlamak için resmi ve doğrulanmış bir yöntem mevcut görünmemektedir.
Dijital Kimlik Kontrolü Nasıl Sağlanmalıdır?
- URL adreslerine kesinlikle dikkat edin.
- E-posta kontrollerinizi mutlaka yapın.
- Kredi kartları 7 gün 24 saat dolandırıcılık izleme ve anlaşmazlık prosedürleri gibi ekstra güvenlik katmanları ile birlikte gelir. Bu yüzden kredi kartlarıyla Alışveriş Yapın.
- Özel bilgilerinize dikkat edin.
- Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.
- Belirsiz reklamlara tıklamayın.
- Girişte, kimlik bilgilerinizle akıllı olun. Güçlü parolalar oluşturun.
- Güçlü güvenlik uygulamaları uygulayın.
Peki Dijital Kimlikler Ne Zaman Hayatımızın Merkezinde Olacak?
Bu soruya cevap vermek çok güç, ancak bunun blokzincir teknolojisinin ilerlemesi ve daha çok gelişmesiyle gerçekleşeceği aşikar. Peki blokzincir nedir? Kısaca açıklamak gerekirse;
Bitcoin, eşler arası, dağıtılmış anahtar değişimli bir “blok zinciri” sistemidir. Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında oluşturulmuştur. Bitcoin, tüm verileri dağıtılmış bir defter biçiminde merkezden uzaklaştırma fikrine dayanmaktadır. Bitcoin protokolüne “blokaj” adı verilir ve saldırılara karşı dirençli olduğu söylenir. Merkezi bir sunucuya veya işlem ücretine ihtiyaç duymadan herkesin veri aktarmasına izin verir. Aynı zamanda bir “yapı kanıtı” (veya kısaca “hissenin kanıtı”) sistemi olarak da bilinir. “Blokzincir” terimi hem İngilizce hem de İspanyolca olarak “abluka” olarak tercüme edilebilir.
Kısacası blokzincir, dijital kimliklerimizi işlem ücreti olmadan, korunaklı ve şeffaf bir şekilde aktarabileceğimiz bir veri ağıdır. Blokzincir teknolojisi geliştikçe, dijital kimliklerin kullanım alanları ve hayatımızdaki önemi de gittikçe artacaktır.