Yıllar geçtikçe iş dünyası daha fazla teknolojiyi benimsedi. Eğitim kurumları da bu sanal dönüşümün bir kısmını, küresel ihtişamlı okullaşma ve geleceği merak eden eğitim sağlamak için dilimleme yan teknolojisinin kullanımını izledi. Eğitmenlerin halihazırda yapmakta oldukları tabloları yönlendiren ve tamamlayan öğrenme kontrol yapıları ve çevrimiçi akademik donanımlar gittikçe daha fazla sıra dışı bir yer haline geliyor ve gittikçe daha fazla gerekli hale geliyor.
Dünya çapında COVID-19 pandemisi faaliyet gösterirken, uzaktan eğitim, her bir L&D uzmanının düşüncelerinin öncüsüdür. Bununla birlikte, bu felaket, uzaktan eğitim paradigmasının her geçen ay daha da meşhur hale gelmesi nedeniyle, ortaya çıkan bir yönteme dönüştü. Böylelikle gelenekselleşmiş eğitimlerin dönüşümü de başlamış oldu.
Pandemi öncesinde sertifika programlarının online varlığı bu kadar yaygın değildi. Yüz yüze eğitimler ile yapılan sertifika programlarında devamlılık göstermek çok önemliydi. Pandemi sonrasında bu geleneksel yöntem değişerek online sertifikasyon programları başlayarak uzaktan öğrenme yöntemleri geliştirilmiş oldu.
Bu gelişen yöntemlerden biri paylaşılabilirliktir. İnternet üzerinden alınan sertifikanın yayınlanma kolaylığı sayesinde çevrimiçi platformlarda alanındaki gelişmeleri paylaşarak iş insanlarına bunu göstererek ön plana çıkartabilme imkanı verir. Geleneksel sertifika yöntemleri kullanılırken bu şekilde bir paylaşım ağı yapılması mümkün değildir.
Aynı zamanda dijitalleşen sertifikalarla beraber güvenilirlik artmaya başlamıştır. Dijital sertifikalar çoğunlukla bulut teknolojisinden faydalanır. Bulut teknolojisi sayesinde hem güvenlik problemi yaşanmaz hem de işlem yoğunluğu azalır. Kullanılan blockchain teknolojisi ile sertifakalar daha güvenli hale geliyor.
Geleneksel sertifikalarda doğruluktan emin olunamazken artık dijital sertifikanın avantajı vardır. Dijital yapısı gereği çok rahat bir şekilde tanımlanabilir ve doğruluğu kontrol edilebilir. Sertifika dolandırıcılığı günümüzde karşımıza çıkan bir problemken sertifikaların dijitalleşmesiyle daha doğru sertifikalar alabiliyoruz. Kişisel çoğu bilgiyi içerisinde bulundurabildiğinden dolayı artık bunu dijital bir kimlik olarakta düşünebiliriz.
Elde edilen dijital sertifikalar harcanılan emeğin bir karşılığı ve göstergesidir. Daha önceki süreçte reel bir sertifika ile korunan emek, dijital sertifikalar ile dijital olarak korunabilmektedir. Dijital sertifikaların uzaktan çalışma sürecinde en ön plana çıkan kolaylığı depolama sorunlarından bizi kurtarmış olmasıdır. Dijital sertifikalar geleneksel sertifikaların yaşattığı kaybolma sorununu neredeyse ortadan kaldırmıştır. Ayrıca dijital sertifikaların sağladığı bu kalıcılık son zamanlarda oldukça popüler olan, bireyin; kişisel, toplumsal, sosyal ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla bilgi, beceri, ilgi ve yeterliliklerini geliştirmek amacıyla hayat boyu sürdürülen eğitimi ifade eden “yaşam boyu öğrenme” kavramına da sizi bir adım daha yaklaştırır. Dijital sertifikalar sayesinde yaşam boyu öğrenmemizi kalıcı tutabiliriz