Dijital sertifikalar hayatımızın bir parçası olmaya başladıkça sertifika güvenliği konusu da üzerinde durulan bir konu haline gelmeye başladı. İçinde bulunduğumuz dönemde artan rekabetten olayı herkes daha güçlü CV’ler için çabalamakta. CV’leri daha etkileyici hale getirmenin yolu ise farklı alanlarda sertifikalar almaktan geçiyor. Elde ettiğimiz deneyimlerin kanıtı olan bu belgeler herkes için çok önemli. Bu belgeleri almak için bu kadar çaba harcarken, kaybettiğimiz durumda uğrayacağımız hayal kırıklığı aşikar. Fiziksel sertifikaların yarattığı bu problemlerin dijital sertifikaların ortaya çıkmasına sebebiyet verdiğini biliyoruz. Yıllar içinde fiziksel sertifikalarımızın başına yıpranma, eskime, kaybolma gibi talihsiz olayların hepsi geldi. Dijital bir sertifika sahibi olmaksa bu problemlerin hepsini ortadan kaldırabilecekti.
Dijital sertifikaların birçoğu bulut teknolojilerinden faydalanır. Bu teknolojiler sayesinde hem güvenlik problemleri ortadan kaldırılır hem de sertifikasyon işlemleri minimum bir çabayla gerçekleştirilebilir. Dijital sertifikalar sayesinde elde edilen kimliği doğrulanmış belgeler kullanıcı dostudur. Belge bir kez alındıktan sonra kullanıcının bir işlem yapmasına gerek kalmaz. İnternet üzerinden kolayca erişilebilir ve istenildiği an kullanılabilir.
Dijital sertifikalar sayesinde elde edinilen belgeler aynı zamanda onaylanmış belgeler haline geliyor. Sertifika dolandırıcılığı çağımızda ciddi bir problem. Fiziksel olarak alınan sertifikalar çok basit bir şekilde kopyalanabiliyor. Hiç elde edilmemiş sertifikaları kullanan bireyler fiziksel sertifikalara olan bakışı da olumsuz anlamda etkiliyor. Bu sebeple firmalar fiziksel sertifikaları tekrardan onaylamak durumunda kalıyorlar. Bu süreç firmalara zaman ve paraya mal oluyor. Dijital sertifikalar ise kullandıkları altyapı sayesinde farklı bir otoritenin onayına muhtaç olmuyorlar. Dijital ortamda doğrulanmış olan sertifikalar kurumlara sunulmaya hazır hale geliyor. Bu da süreci iki taraf için de kolaylaştırırken güven problemini ortadan kaldırıyor.
Kullandığımız dijital sertifikalar blokzincir teknolojisi sayesinde daha da güvenli hale geliyor. Gelişimine devam etmekte olan bu teknoloji ileri düzey şifreleme tekniklerini kullanıyorlar. Kullanılan teknikler uzun süreli depolamaya olanak veriyor ve sertifikaların güvenliğini garanti altına alıyor. Belge sahipleri kimlik bilgilerini bir aracı aramaksızın koruma ve paylaşma imkanına sahip oluyorlar. Bir merkeze veya kişiye bağlı olmama durumu sertifika güvenliğini arttırmakla kalmıyor aynı zamanda süreci ucuz, hızlı ve verimli hale getiriyor. Belge bir kez sağlandıktan sonra blokzincir altyapısı sayesinde sertifika üzerinde yapılan tüm işlemlerin kayıt edilebilmesi ise olası manipülasyon ve sahtekarlıkların önüne geçiyor.
Tüm bu saydığımız sebeplerden ötürü dijital sertifikalar fiziksel muadillerine kıyasla ciddi avantajlar barındırıyor. Güvenlik ve doğrulama kavramlarının önem kazandığı bu dönemde siz de dijital sertifikalar ile doğrulamanızı yapıp sertifika güvenliğinizi arttırabilirsiniz.