Dünyada gelişen teknolojiler sayesinde yeterliliklerimiz çok daha artmıştır. Örneğin; iyi bir aşçı olmak istediğinde daha önce yabancısı olduğun bir yemeğin ustası, öğrenci olduğunda ise akademik alanından çok uzak konularda yetkin olabilirsin. Son zamanlarda, özellikle pandemi sürecinde oldukça popüler bir öğrenme biçimi olarak karşımıza çıkan evrim içi öğrenme ile öğrenmek istediklerini öğrenmek çok daha kolay.
Çevrimiçi öğrenme, öğrencilerin tamamen sanal bir ortamda öğrendikleri bir eğitim yöntemidir. İlk olarak 1990’larda internetin yaratılmasıyla tanıtılan ve uzaktan eğitimde kullanılan çevrimiçi öğrenme (e-öğrenme olarak da adlandırılır), farklı coğrafi bölgelerden öğrencilerin bir akademik kurumla ve çevrimiçi olarak diğer öğrencilerle etkileşim kurmasını sağlayan yüksek öğretimde en yaygın olanıdır.
Söz konusu çevrim içi öğrenme olduğunda, edinilen bilginin değeri ile ilgili bazı kesimlerce soru işaretleri oluşabilmektedir. Bu soru işareti bireylerin gösterdikleri eğitimi gerçekten alıp almadıkları veya taahhüt ettikleri yeterliliğe gerçekten sahip olup olmadığıyla ilgilidir. Özellikle sahte belge, sertifika dolaşımının oldukça yaygın olduğu bu süreçte, yaşanılan bu soruna geliştirilen en etkin yöntem blockchain altyapılı dijital sertifika teknolojileridir!
Dijital Sertifika, internet tabanlı online işlemleri güvenli olarak yapabilmek için kimlik doğrulamasına izin veren, bunun için üst düzey bir şifreleme sistemi kullanan kompleks sistemin bütünüdür. Dijital sertifikalar anahtar ve sahibinin kimliği hakkında bilgilerle birlikte sertifikanın içeriğini doğrulayan dijital imzayı içerir. Bu sayede çevrimiçi veya fiziksel aldığınız bir eğitimin ardından verilen dijital sertifikaların size aidiyet ile ilgili yaşanan soru işaretleri tamamen ortadan kalkmış olur.
Fakat çevrim içi öğrenmede bilginin değerini kanıtlamak için sadece dijital sertifika sahibi olmak yeterli değildir. Aldığınız eğitimde yetkinlik geliştirebilmeniz için çevrimiçi öğrenme de uygulamanızı tavsiye ettiğimiz bazı methodlar var. Bu methodlar ile dijital sertifikasyon sürecinizi daha sağlıklı olarak tamamlayabilirsiniz.
Dijital Sertifikada Daha İyi Olmanıza Yardımcı Olacak Değerli İpuçları
Senin öğrenme tarzın
Öğrenme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösteren oldukça karmaşık ve subjektif bir süreçtir. Özellikle çevrim içi öğrenmede, sınıf ortamında sunulduğu gibi tek bir öğrenme tarzına bağımlı değilsiniz. Bu nedenle kendinize en uygun öğrenme tarzını keşfetmelisiniz. Örneğin sabah insanı mısınız gece insanı mı veya görsel mi daha iyi öğrenebiliyorsunuz yoksa işitsel mi? Bu gibi sorulara cevaplar bulun ve çevrim içi öğrenme sürecinizi ona göre tercih ve dizayn edin!
Çevrimiçi bir kursa “gerçek” bir kurs gibi davranın.
Çevrimiçi dersler söz konusu olduğunda, oturup “Bunun üzerinde çalışacağım” diyebilecek disipline ve gerçekten takip etmek için özveriye sahip olmanız gerekir. Hafta boyunca işinizi ne zaman tamamlamayı seçeceğiniz konusunda esnek olsanız da, onu süresiz olarak erteleyemezsiniz.
Çalışmada Devamlılık Sağlayın
Çevrimi içi öğrenmede başarılı olabilmenin en önemli kriteri, zaman yönetimi ve çalışmada istikrar ve disiplin sağlamaktır. Devamlılık sağlayabilmek için öğrenme sürecinizi kendiniz için eğlenceli hale getirin, uyku ve beslenme düzeninizi gözden geçirin.
Özetle, dijital sertifikalar aldığınız bir eğitimde yetkinliğinizi kanıtlamanın en iyi çözümlerinden de olsalar tek başına yeterli değiller. Dijital sertifikalarınızı daha iyi kılabilmek için yukarı da listelediğimiz ipuçlarını uygulamanızı tavsiye ederiz!