Çevrimiçi Eğitiminizi İyilşetirin

Webinar Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Salgının bir etkisi olarak iş hayatı büyük ölçüde değişti. İş hayatının önemli bir bölümü normale dönse bile, büyük etkinleri hala fiziksel ortamlarda gerçekleştirmek mümkün değil. Bunun bir sonucu olarak etkinliklerin birçoğunu artık webinar formatında görmek mümkün.

Peki webinar nasıl düzenlenir ve nelere dikkat edilmeli? Bu rehberde düzenlediğiniz webinarların daha sorunsuz ve profesyonel olması için 4 tavsiye vereceğiz.

Webinar Düzenlemeye İhtiyacınız Olup Olmadığına Karar Verin

Evde kalınan bu dönemde internet üzerindeki içeriklerin sayısı gözle görülür bir şekilde arttı. Fakat bu içeriklerin faydalı olduğu anlamına gelmiyor. Eğer katılımcılara faydası olacak kaliteli bir içerik yaratamıyorsanız webinar düzenlememeyi tercih edebilirsiniz. Bu tip etkinlikler sizin için kötü bir reklam olabilir. Ayrıca hedef kitlenizin ve içeriğinizin konusunun webinara uygun olmasına dikkat edin.

Doğru bir Format Seçin ve Bir Yol Haritası Çizin

Webinar sırasında düzenli ve doğru bir şekilde ilerlemek adına mutlaka önceden beklentilerinize karar verin. İnteraktif bir içerik mi olacak, soru alacak mısınız, anket yapacak mısınız bunları bilmeniz ve bunları nasıl yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunlara karar verdikten sonra zamanı doğru kullanmak adına hangi dakikada hangi konuyu konuşacağınızı hesaplayıp bir kenara not alın. Bu sayede planladığınız sürede biten bir webinar oluşturabilirsiniz.

Sizin İçin Doğru Programı Seçin

İlk defa webinar düzenleyecek çoğu kullanıcı daha önce görmüş olduğu Zoom gibi popüler uygulamalara yönelmeyi tercih ediyor. Zoom birçok kullanıcı için iyi olabilir fakat sizin için yetersiz kalabilir. Kullanacağınız programı seçerken kaç kişilik bir etkinlik düzenleyeceğinizi, ne kadar süreye ihtiyacınız olduğuna dikkat edin. Ek olarak dikkat etmeniz gereken bazı özellikler katılımcıların mikrofonlarını kapatabilme, sunum yapabilme, anket yapabilme gibi özellikler olabilir.

Hazırlık Yapın, Hazırlıklı Olun

Sadece içeriğe hâkim olmanız ve ilerleyişe karar vermiş olmanız hazır olduğunuz anlamına gelmez. Kullandığınız programın özelliklerini bilmelisiniz ve webinara başlamadan önce ihtiyacınız olan her şeye kolayca erişebileceğinizden emin olmalısınız. Yakınınızda su, şarj aleti, kulaklık gibi eşyalarınızın hazır olduğundan emin olun. Stabil bir internet konuşmalarınızda takılmaları ve donmaları engelleyecektir. Bunun için kablosuz bağlantı yerine kabloyla internete bağlanmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaşanabilecek sürpriz sıkıntılar için elinizden geldiğince yedek plan oluşturmaya çalışın. Örnek olarak bilgisayarınız ile bir sorun yaşamanız ihtimaline karşı akıllı telefonunuzu hazırda tutabilirsiniz.

Sonuç

Geniş kitleler için webinar düzenlemek yorucu ve zorlu bir süreç olabilir. Bu dört adıma dikkat ettiğiniz sürece bir sıkıntı yaşamayacağınızdan eminiz. Ayrıca son bir adım olarak webinarınızdan bir gün önce kendi kendinize bir deneme düzenleyebilirsiniz. Bu sayede olası sorunları önceden görüp çözme şansınız olacaktır.

Ege Yalçınkaya

Hi there, this is Ege, I’m the GM of Sertifier Inc. where we are on a mission to make education accessible for all.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *