Sertifikalar ve Rozetler

İşletmeniz Dijital Sertifikalardan Nasıl Yararlanabilir?

İnternet içinde barındırdığı bilgi kaynaklarının dışında, insanların internet karşısındaki davranışlarını bile depolar hale gelmiştir. Bir internet sitede ne kadar zaman geçirdiğinizden ve nelere ilgi gösterdiğinize kadar birçok davranışınızı analiz eder ve depolar haldedir. İnternet varlığının gerçek ve tüzel herkes için kaçınılmaz hale geldiği bu süreçte veri gizliliği her iki taraf içinde önemli bir konu haline gelmiştir.  

Bireyler internet alışverişi, bankacılık işlemleri gibi birçok işlemi internet teknolojileriyle beraber temassız olarak halledebilir hale gelmiştir. Bu süreçte de en çok tedirginlik duydukları nokta veri gizliliğidir. Aynı şekilde tüzel kişiler içinde veri korumak hayati önem taşır. Bu nedenle, bir dosya dolabına kilitlemek veya e-postayla göndermek gibi, belgeleri depolamak ve paylaşmak için eski yöntemler artık geçerliliğini yitirmeye başlamıştır. Artık sahte dokümanlardan, siber saldırılardan korunmak için daha güvenli methodlar kullanmaya başlamak her işletmenin önceliği haline gelmiştir. 

İşletmeniz dijital doğrulanabilir sertifika ve rozetlerden ilk olarak sahte dokümanlardan korunmak amacıyla yararlanabilir. Dijital imza sertifikaları ve rozetleri, birçok şirketin belgelerini ve verilerini güvende tutmasına yardımcı olarak hassas bilgilerin yetkisiz kişilerce tahrif edilmemesini veya görüntülenmemesini sağlar. 

Dijital sertifikaların ne olduğuna genel bir bakış atalım

Dijital sertifikalar, bir mesaj veya belge gönderen bir kişinin gerçekten de söylediği kişi olduğunu ve bir sahtekar olmadığını doğrulayan dijital kimlik bilgileridir. Dijital sertifika ve dijital rozet, bir bireyin kimliğini genel ve özel bir şifreleme anahtarına bağlar ve bu anahtarlar sertifika sahibinin kimliğini doğrular.

Mesajı veya belgeyi alan kişiye, gönderene geri şifreli bir yanıt göndermesi için bir yol verilir. Dijital sertifikalar ve dijital rozetler önemli belgeleri ve bilgileri koruyan dijital imzaların kilit parçalarıdır. Dijital bir sertifika veya dijital rozetlerin olmadığı bir senaryoda, birisi başka biri gibi davranabilir ve bu da söz konusu belgenin veya mesajın bütünlüğünü ihlal edebilir. 

İşletmenizin güvenlik dışında dijital kimlik belgelerinden nasıl yararlanabileceğini derinlemesine inceleyelim. 

Çevrimiçi Görünürlük 

İşletmeniz dijital kimlik belgeleri olan dijital sertifika ve rozetlerden çevrimiçi görünürlüğünü arttırarak yararlanabilir. Örneğin çalışanlarınıza yönelik yaptığınız kurum içi eğitimlerinizi dijital sertifika ve rozetlerle birleştirdiğinizde; çalışanlarınız bu kişisel eğitim belgelerini Linekdln profiline ekleyebilir ve bu sayede kurumunuzun online görünürlüğü artabilir. 

İşinizi yürütmeyi kolaylaştırır

Dijital sertifikalar, çok fazla zaman ayırmadan bilgilerinizi korumanın kolay bir yoludur. Elektronik imza yazılım programları bunları sizin için oluşturabilir. Sonuç olarak, belge alışverişinde bulunmak için yüz yüze görüşmek gibi bilgilerinizi güvence altına almak için kapsamlı adımlar atmanız gerekmez.

Bir denetim izi oluşturur

Bu dijital şifreleme işlemleri sayesinde, belgeleri kimin imzaladığını, nasıl değiştirildiğini, bunlara kimin eriştiğini ve verilerle ilgili diğer tüm önemli bilgileri tam olarak görebileceksiniz. Günümüzün dijital çağında bir zorunluluk olan belgeleriniz üzerinde tam kontrole sahip olacaksınız. 

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *