Eğitim Teknolojileri

Eğitimin Geleceği – Çevrimiçi Kurslar Lisans Derecelerinin Yerini Alacak mı?

E-Öğrenme pazarının 2026 yılına kadar 375 milyar doları aşması bekleniyor ve MOOC’lar geçen yıl 110 milyondan fazla kullanıcıya (Çin hariç) ulaştı. Peki çevrimiçi kurslara olan bu talep lisans derecelerinin yerini alacak kadar mı?

Üniversiteler Popülerlikte Düşüyor

İngiltere’de 2019’da yapılan bir anket, gençlerin yalnızca %65’inin üniversiteleri başarılı bir gelecek için önemli bulduğunu gösteriyor ve bir yılda  bu oran %10 düşmüş. Bu rakamlar elbette direkt olarak çevrimiçi kurslarla ilgili değil, fakat eğitim anlayışının ne kadar hızlı değiştiğini anlamamız için önemliler.

Pandeminin MOOC’lar Üzerindeki Etkisi

Pandemi ile birlikte, yüksek öğretim kurumlarının çoğu çevrimiçi çalışmaya devam etmek zorunda kaldı. Çevrimiçi eğitimde verilen bir üniversite dersi ile bir MOOC’ta aynı üniversitenin sağladığı aynı ders arasındaki farkın ne olduğu sorulabilir. Çok bir fark yok! Bu örnek, çevrimiçi kursların ne kadar etkili olacağını anlamak için önemli.

Bu grafik, MOOC’ların pandemi esnasında ne kadar hızlı popülerlik kazandığını gösteriyor. Nisan 2020’de, MOOC’lar Şubat 2020’ye göre 3 kat daha fazla, ziyaretçi çekti.

Çevrimiçi Kurslar ve Çevrimiçi Dereceler

Eğitimin Geleceği

Coursera, edX ve FutureLearn gibi MOOC’ların toplamda 40’tan fazla lisans derece programı mevcut. Ayrıca bu yıl 3 yenisi açıklanan, Google Kariyer Sertifikaları programı, tamamlayıcılarına dört yıllık lisans maaşları kandırmayı hedefliyor. Ayrıca bu MOOC’lar tarafından yaklaşık bin microcredentials olarak adlandırılan mikro sertifika programları da var. Buna benzer şekilde Udemy ve SkillShare gibi platformlardaki bazı kurslar da kurs tamamlama sertifikası sunuyor. Bu sayede, tamamlayıcılar kazandıkları becerileri paylaşabilir ve özgeçmişlerinde kullanabilir hale geldi.

Sonuç, Çevrimiçi Kurslar Lisans Derecelerin Yerini Alacak mı? 

MOOC’lar tarafından sağlanan dereceler geleneksel eğitime bir opsiyon olarak karşımıza çıkıyor ve e-Öğrenim sitelerindeki küçük kurslar bile özgeçmişlerde yararlı hale geldi. Anlaşılan o ki çevrimiçi kurslar henüz lisans derecelerin yerini almayacak, ancak eğitim teknolojileri ve e-öğrenme sektörü, geleneksel lisans müfredatlarına kıyasla hızla büyüyor ve kendini geliştiriyor. Tüm bu büyümenin de işaret ettiği, lisans eğitiminin yerini almasalar bile, çevrimiçi kursların eğitimin tanımını değiştirecekleri.

Arda Helvacılar

Greetings, this is Arda. I am the founder of Sertifier and a devoted edtech enthusiast.

Related Articles