Sertifikalar ve Rozetler

Geçmişten Günümüze Sertifika Ve Rozet Kullanımı

Günümüzde çoğunluğumuz online eğitim imkanları arttıkça dijital sertifika ve dijital rozet kavramlarını sıklıkla kullanır olduk. Hayatımızda dijital olarak yer eden dijital rozet ve sertifikaların aslında kendi içinde dijital olmayan bir tarihi mevcut. İlk zamanlarda kullanılan sertifikalar geleneksel olarak ortaya çıkmış fakat süreç içinde dijitalleşen dünya ile dijital hale gelmişlerdir. Rozetler ve sertifikalar dijital olmadan önce eğitim süreçlerinde önemli bir yapım aşaması çabası ile hayatımızda yer etmişlerdir. Çok çeşitli ve amaçlı işlevleri bulunduğundan ötürü sektör fark etmeksizin hayatımızın her alanında aşina olduğumuz kavramlardır. Örnek olarak askeriyede kullanılan rozetler daha çok rütbe belirtmekte, izcilikte kullanılan rozetlerde ise iş ayrımında ya da deneyim gösteriminde kullanılmaktaydı. Aynı zamanda hayatımızla iç içe geçmiş olan sertifikaları, İngilizce seviyesini göstermekten tutun aldığımız çeşitli kurs eğitimlerinin doğruluğunu ve kaynağını göstermeye kadar sertifika süreçlerinden yararlanıyoruz. Dijital hale gelen sertifikasyon süreçleri ile artık üretimlerinde kullanılan çoğu çaba tıklamalar ile bir kaç dakikaya kadar indirgenmiş ve süreç inanılmaz derecede kolaylaşmıştır.

Teknoloji ile birlikte değişim gösteren sertifikasyon süreçleri değişen çağ ile birlikte hayatımıza dijital sertifikaları ve dijital rozetleri getirmiştir. Hayatımıza giren bu dijital sertifika ve dijital rozetler bütün bu sertifika tarihinin kendi içinde değişim göstermesini sağlamıştır. Daha öncesinde sertifikasyon süreçleri kendi içinde değişim gösterip kaynakları farklı sağlayıcılar tarafından valide edilirken, dijital çağda bu süreçler artık daha dijital bir hal almıştır. Bahsi geçen sertifikalar aslında eskisi gibi sadece tasarımdan ibaret değillerdi. Kullanımı sağlanan akıllı sertifikalarla hangi eğitimden ne öğrenildiğini etiketleyerek, eğitim delillerini ve detaylarını sertifikalarına ekleme seçeneği de bulunmaktadır. Bütün bunlara ek olarak akıllı sertifikalarda sertifikanın temsil ettiği kurstan kazanılan becerileri de gösterip, bu kurs ile alakalı video, makale ve diğer materyalleri sağlanan öğrenimin kanıtları olarak sunabilmekteyiz. Aynı zamanda düzenleyen kurum, düzenlenen ve bitiş tarihi, kurs süresi ve daha da spesifik diğer detayları ekleme imkanı da sunmaktadır.

Günümüz çağında sosyal medya ile birlikte sertifika süreçleri de kendi içinde değişim gösterdi. Artık kullanılan bu yeni akıllı sertifikalar ve rozetler ile birlikte kolaylıkla sosyal medya paylaşımları yapılabilmekte, kullanıcılar sertifikalarını Facebook ve Twitter gibi tüm sosyal medya kanallarından ve ayrıca LinkedIn profiline de ekleyebilmektelerdir. Bütün bu sürecin tarihinde artık insanlar rozetler ve sertifikaları dijital profillerinde bir prestij göstergesi olarak kullanmaya başladılar.

Her sertifika sürecinde olduğu gibi güven de büyük önem arz etmektedir. Geçmişten günümüze sertifikaların validasyonu kendi içinde şekil değiştirse de akıllı sertifika ve rozetler için doğrulanabilme durumu mevcuttur. Geçmişte bu durumun kontrolü daha çetrefilli olsa da artık seri numaları ile birlikte bütün sürecin kontrolü çok daha kolaylaştı. Özel seri numaraları ile üretilen akıllı sertifikalar ve rozetlerin doğrulanabilmeleri de çok daha basit bir işlem haline geldi.

Sonuç olarak dijital rozet ve sertifikaların tarihi geleneksel olarak başlamış fakat süreçleri kolaylaşarak değişen dünyaya uyum sağlamış ve dijital bir hale evrilmiştir.

Arda Helvacılar

Greetings, this is Arda. I am the founder of Sertifier and a devoted edtech enthusiast.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *