Eğitim Teknolojileri

2021’deki Dijital İçerik Trendleri

  1. yüzyılda her şeyin çok hızlı değişmesine alışığız. Dijital dünya ise bu trendlerin en hızlı değiştiği yer olma özelliğini taşıyor. Dijital içerik trendlerinin değişimine ayak uydurup ona göre pozisyon almak bireylere veya şirketelere farklı avantajlar sağlayabilir. Peki 2021 yılındaki dijital içerik trendleri neler olabilir, gelin birlikte inceleyelim.

1- Tüketici Alışkanlıklarının Değişmesi
Özellikle pandemi döneminde online alışveriş tüm dünyada rekor kırdı. Çevrimiçi alışveriş sektörünün 2030 yıllarında ulaşılması beklenen hedeflere çok yaklaştığını görüyoruz. Firmalar da bu değişime tepkisiz kalamadı ve online alışveriş taraflarını büyüttü. Bu bölümde istihdamın ciddi bir bölümünün online alışveriş tarafına kaydığı görüldü ve artık bunun yeni normal olması bekleniyor.

2- Tüketicilerin Artan Dijital Hizmet Kalitesi Beklentisi
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma gösteriyor ki tüketiciler satın aldıkları ürün kadar ürünü satın aldıkları platformda yaşadıkları tecrübeye de önem veriyor. Müşteriler artık alışverişlerini yaparken bir müşteri temsilcisinden diğerine sürüklenmek istemiyorlar. Sistemin entegre bir şekilde çalışmasını ve arayüzün kullanıcı dostu olmasını istiyorlar.

3- Yapay Zeka ve Otomatizasyon
Hemen hemen her sektörde inanılmaz bir veri artışı söz konusu. Artan bu verilerin işlenmesi sayesinde firmalar yapay zekalarını geliştiriyor ve müşterilerine daha iyi bir hizmet sunabiliyor. Derin öğrenme ve makine öğrenmesi gibi yöntemler arama motoru optimizasyonları ile son derece entegre bir şekilde çalışmaya başladı. Arama moturu uzmanları artık işleri basit otomatik döngülerle idare eden uygulamaların piyasadan silindiğini ve müşteri özelinde çalışıp müşteriyi anlayabilen yapay zeka programlarının yeni dijital trend olduğunu söylüyor.

4- Lokalizasyonun Artan Önemi
Pazarlama çalışmalarında lokalizasyon farklı bir seviyeye gelmiş durumda. Yeni normalin adı ‘’hiperlokalizasyon’’. Artık kişiselleştirilmiş reklamlar, kişiye özel teklifler, e-mailler ve pazarlama stratejileri uygulanıyor. Bölgelere göre farklılaştırılan dijital içerikler daha hedefli bir pazarlama stratejisini de mümkün kılıyor.
5- Chatbotlar
Chatbotlar 2021 yılında da dijital dünyadaki yerini perçinledi. Yakın zamanda hayatımıza giren bu teknoloji gün geçtikçe güçleniyor. 2020 yılında dijital müşteri hizmetlerinin %85’i chatbotlar tarafından sağlandı. Chatbotlar en çok 24 saat hizmet verme, sıkça sorulan soruları yanıtlandırma ve anlık soru cevaplamada tarafında kullanılıyor. Birçok insan hızlı cevap alabildiklerinden ötürü chatbotlar ile iletişime geçmeyi makul buluyor. Kulllanılan teknolojilerle birlikte chatbot dominasyonunun devam etmesi öngörülüyor.
6-Fenomen Pazarlaması
Sosyal medya kullanıcılarının artması sosyal medyaların kendi fenomenlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verdi. Üstelik tüketicilerin %63’ü fenomenlerin ürün hakkındaki fikirlerine, markaların kendi hakkında söylediklerinden daha fazla güveniyor. Başka bir çalışma da insanların %58’inin son 6 ayda bir sosyal medya fenomeninin tavsiyesi üzerine ürün aldıklarını gösteriyor. Fenomenler aracılığıyla pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi yakın zamanda son bulacak gibi görünmüyor.

Barış Bingöl

Barış Bingöl is the Chief Marketing Officer at Sertifier Inc. and works each day to build bridges between their products & services and the individuals & institutions that benefit from them.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *