Eğitim Teknolojileri

2021 ve Sonrasında İhtiyacınız Olan 10 Mesleki Beceri

Becerilerimiz iş dünyasında bizi diğerlerinden ayıran özelliklerimizdir. Bu özelliklerimiz sayesinde öne çıkabilir ve istediğimiz fırsatları yakalayabiliriz. Bu noktada en önemli olan şey becerilerimizi ve CV’mizi sürekli geliştirmektir. Aldığımız eğitimler, dijital sertifikalar ve rozetler CV’mizi güçlendirmenin en önemli yolları olarak karşımıza çıkıyor. Kendimizi geliştirmenin farklı beceriler elde ederek bu becerileri kolaylıkla doğrulanabilir hale getirmenin faydalı olacağının farkındayız. Fakat 21. Yüzyılda en fazla ihtiyacımız olan mesleki beceriler hangileri olabilir? Gelin 21. Yüzyılda en fazla ihtiyaç duyulan mesleki becerilere birlikte bakalım.

1- Analitik Düşünme
Analitik düşünme bir problemi elimizde bulunan bilgileri değerlendirip alt konulara ayırarak çözme yeteneğidir. Bu yeteneğe sahip olan kişiler karmaşık problemlere çözüm üretebilir. Bu yetenek iş dünyasında karşılaşılan problemlere de hızlı ve etkili çözümler üretmeyi mümkün kılar. Bu sebeple neredeyse her iş ilanda analitik düşünme yetisinin arandığını görürüz.
2- İletişim
İletişim becerileri hem sözlü hem de yazılı iletişimi kapsar. Açık ve net bir şekilde iletişime geçebilmek, iletişime geçtiğimiz platformu ve gerekliliklerini iyi tanımak oldukça önemlidir. Bu sayede iletmek istediğiniz mesajın doğru kişiye doğru şekilde ulaştığından emin olabilirsiniz.
3- Takım Çalışması
Takım çalışması en çok aranan özelliklerin başında gelmektedir.Bir ekibin tüm parçaları uyumlu bir şekilde çalışmazsa ortaya güzel bir sonuç çıkmayacaktır. Sorumluluk alabilen ve ekip halinde çalışmayı bilen bireyler her zaman aranan çalışanlar olmuştur. İş arkadaşlarıyla olumlu ilişkiler geliştirerek çalışmak hedeflerinizi tutturmanızı kolaylaştırır.
4- Pazarlık Edebilme
İş arkadaşlarıyla, müşterilerle, yöneticilerle pazarlık edebilmek iş hayatında aranan özelliklerden biri. Karşı tarafı kötü hissettirmeden istediğini elde eden bir birey her zaman avantajlı olacaktır. Bugün en teknik roller için bile pazarlık eğitimlerinin sıklıkla istendiğini görmekteyiz.
5- Açık Fikirlilik
Açık fikirli olmak yeni bir işe başlayan herkes için çok önemli. Bir işte uzun tecrübeleriniz bile olsa yeni bir şirkete girdiğinizde işler sizin alışık olduğunuzdan farklı yapılıyor olabilir. Yeni şeyleri öğrenmeye yeni insanlarla tanışmaya ve daha önceki bilgilerinizi yenilemeye açık olmak sizi öne çıkartan unsurlardan olacaktır.

6- Stres Toleransı
İşler biriktiğinde veya çözülmesi gereken sorunları bir türlü çözemediğinizde stresle mücadele etmek zorunda kalacaksınız. Bu noktada sakinliğinizi korumanız çok önemli. Stresle nasıl mücadele edeceğini bilen ve stres altında çalışabilen bireylerin iş dünyasında ciddi bir avantaja sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz.
7-Sürekli Öğrenebilme
İçinde bulunduğumuz dönemde her şey çok çabuk eskiyor. Yeteneklerinizi daima geliştirerek bu tempoya ayak uydurmak kaçınılmaz diyebiliriz. Bu noktada sürekli öğrenebilme ve kendinizi geliştirme çabanız sizi diğer adayların arasında öne çıkartan faktör olacaktır.
8- Planlama ve Zaman Yönetimi
Yoğun iş temposunu yakalamak zor olabilir. Bu sebeple zaman yönetiminizi çok iyi ayarlamalı ve planlarınıza uyduğunuzdan emin olmalısınız. Aksi takdirde bu hem sizin hem de ekip arkadaşlarınızın üzerindeki yükü artıracaktır.
9-Bilgisayar Becerileri
Artık bilgisayar kullanmadan bir işi tamamlamak çok zor. En basit iş ilanlarında bile bilgisayar becerilerinin arandığını görmek mümkün. Bu becerileri geliştirmenin gerçekten bir sınırı olmadığı için adayların en çok farkı yaratabilecekleri bölümlerden biri de bilgisayar becerileri oluyor. Siz de bu becerileriniz geliştirecek dijital sertifika ve rozetler elde ederek CV’nizi öne çıkartabilirsiniz.
10- Liderlik
Neredeyse herkesin bir ekibin parçası olduğu bu dönemde en çok aranan özelliklerden biri de liderlik edebilme yeteneği. Ekibi motive edebilmek, herkesin uyum içerisinde çalışmasını sağlamak bir işin başarılı olmasında kilit rol oynuyor. Aktif dinleme, feedback verebilme gibi liderlik özelliklerine sahip olmanız ve bunların sertifikalarını almanız sizi bu konuda öne çıkartacaktır.

Arda Helvacılar

Greetings, this is Arda. I am the founder of Sertifier and a devoted edtech enthusiast.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *